2012. április 24., kedd

Mégsem lesz MegaUpload-per az Egyesült Államokban?



Úgy tűnik, hogy a hatóságok az elmúlt hónapokban több eljárási hibát is vétettek, ezért egyre nagyobb a valószínűsége, hogy az USA nem állíthatja bíróság elé Kim Schmitz, alias Kim Dotcom MegaUpload-alapítót, illetve a platformot.

Liam O'Grady amerikai szövetségi bíró arról tájékoztatta a portált képviselő ügyvédeket, hogy álláspontja szerint nem lesz az Egyesült Államokban per a MegaUpload ellen. Az amerikai igazságügyi minisztérium és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) több kritikus hibát is vétett: az FBI eddig nem vádolta meg semmivel sem az oldalt és annak üzemeltetőit, hivatalos vádirat nélkül viszont nem is lehet bíróság elé állítani sem Kim Dotcomot, sem az egykori munkatársait. A másik probléma, hogy az USA-n kívül személyeket igen, de cégeket nem lehet beperelni, a MegaUpload viszont nem az Egyesült Államok területén van bejegyezve.

Schmitz a Torrentfreak portálnak azt mondta, hogy ebben az ügyben a legmagasabb politikai szinten is jelen volt korrupció és a cél a hollywoodi szélsőséges szerzői jogvédői érdekek kielégítése volt. Az amerikai kormány a MegaUpload és a Megavideo mellett további tíz szolgáltatót tett a földdel egyenlővé, köztük volt az N1 Limited, ami ruhák készítésével foglalkozott. "220 munkahelyet semmisítettek meg, most pedig több millió legális Mega-használó nem fér hozzá az adataihoz" - tette hozzá.


Voltak más problémák is. Schmitz és a MegaUpload védői nem férhettek hozzá azokhoz a bizonyítékokhoz, amelyek tanúsíthatták volna az ártatlanságukat. Most még ki tudják fizetni a jogászokat, de a hatóságok megtagadták tőlük a kiválasztott ügyvédeket és ezáltal esélyt sem adnak nekik egy tisztességes eljáráshoz. A legrosszabb azonban, hogy a károk már nem állíthatók helyre, mivel az amerikai igazságügyi szervek megsemmisítették mind a honlapot, mind a részvénytársasággá való átalakulással kapcsolatos terveket. Még ha ártatlannak is mondják ki őket, akkor sem tudnak mit csinálni. "Eljárás nélkül ítéltek minket halálra" - fakadt ki a MegaUpload alapítója.

A 38 éves férfit január 20-án három társával együtt vették őrizetbe az új-zélandi hatóságok. Az amerikai szervek március elején kérték a kiadatását. Ebben a kérdésben várhatóan augusztusban születik döntés. Nemrég viszont egy aucklandi bíróság engedélyezte számára, hogy ismét használhassa az internetet, rögzítse a tervezett zenei albumát és ússzon. A helyi hatóságok ugyanakkor azt tervezik, hogy eladják a lefoglalt autóit és az így befolyó összegekből fedeznék a Schmitz és társai ellen indított jogi eljárás költségeinek egy részét, a jogi vita ugyanis egyre több pénzt emészt fel.


forras:www.sg.hu/ittech.php

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése