2012. április 18., szerda

Redőny javítás házilag


Redőny javítás házilag

Lehet, hogy a redőny javítás saját kezűleg is megoldható?
Valószínűleg Önnek eddig még nem jutott eszébe, hogy nem kell a régi redőnyöket kidobni és újat rendelni, hanem azokat Ön is meg tudja javítani. Ezt megértem. A redőny javítás nem bonyolult feladat. Nincs szüksége hozzá hatalmas szaktudásra. Önnek csak annak az alkatrésznek a szerelését kell tudnia, amit ki szándékozik cserélni. Ha redőnylécet akar cserélni, akkor csak ezt kell ismernie, a többi redőnyös fogást nem. A redőny javítás nem olyan nagy feladat, már sokan végigcsinálták. Ráadásul ezt el is magyarázom Önnek.
Cikk folyatódik--->



Mi szükséges a redőnyjavítás otthoni kivitelezéséhez?
A redőny javítás elvégzéséhez semmi más nem kell, csak egy kis lelkesedés, egy útmutató és néhány szerszám: csillagfejű vagy lapos fejű csavarhúzó, esetleg akkumulátoros csavarhúzó gép, de sok esetben még az sem. Tehát nem kell Önnek nehezen érthető szövegű szakoldalakat tanulmányoznia, és a szomszédjait sem kell végigjárnia nem minden esetben működő tanácsok reményében.
Egy apró redőny javítás trükk. Hogyan lehet a redőnyléceket kivenni a lefutóból?
A nyílászárón belül álljon, nyissa ki az ablakot vagy ajtót. Húzza fel a redőnyt úgy, hogy a párkánytól az alsó redőnyléc kb. 30 cm-re legyen. Nyúljon oda a redőnylécek aljához az egyik kezével középen belülről, a másik kezével pedig az egyik szélen kívülről. Az egyik kezével tolja kifelé, a másikkal befelé a redőnyléceket. Ekkor a lécek ki fognak jönni a lefutóból. A hibásakat húzza ki. Vissza ugyanígy tegye a léceket. Jó erősen nyomja őket. Nem lesz bajuk, mert műanyagból vannak, bírják a feszítést. (Kivéve, ha már nagyon öregek)
És a két leggyakoribb probléma…
Hevedercsere
Ha elszakadt vagy inkább mielőtt elszakad – , akkor helyére új hevedert kell szerelni. Vannak ugyan különféle hegesztési és varrási praktikák a heveder szakadt végeinek lapolt egyesítésére, de ezek egyrészt csak időleges megoldások, másrészt az így megvastagodott és merevebbé vált hevederrész működési zavarokat okozhat a csévélőnél. Egyszóval jobb, ha új hevederre cseréljük a szakadt régit. Érdemes azt is meggondolni, hogy a régi szorítólemezes hevederrögzítő szerelvény helyett rugós csévélőt szerelünk fel. Ezt a barkácsáruházakban is megvásárolhatjuk, de a nagyobb árnyékolástechnikai cégeknél is beszerezhetők. Mindkét gyakori 14 és 23 mm-es – hevederszélességben megvásárolhatók, közel 5 m hosszúságú hevederrel.
Az új heveder redőnyre erősítése azonban mindig okozhat problémákat. Ha még nem szakadt el a heveder, akkor viszonylag könnyű a dolgunk.
A felhúzott redőnyről szereljük le az alsó zárólécet, hogy a vezetékekből kihúzva körbe tudjuk forgatni. Ha másként nem megy, az alsó lécek kihajlítását követően kihúzható a záróléc. A redőny teljes felgöngyölítése és ragszalaggal történő összefogása után a hevedert a felső végéhez közel, de még a bevezető görgő előtt hosszában hasítsuk be. Az új heveder végét is lássuk el kb. 15-20 mm hosszú hasítékkal, majd ezt a végét bujtassuk át a dobon maradt régi heveder hasítékán, és az új rész hasítékán átbujtatva a hurkolást lapítsuk le. A hevedert ezt követően a redőnytest lassú körbe forgatásával tekerjük néhányszor a dobra. Ezt követően tegyük vissza a korábban kiemelt léceket, és a redőny végét újból illesszük a levezető sínbe, majd már leereszthető a redőny.
Ha a heveder elszakadt, a redőnyt teljesen le kell ereszteni, különben nem férnénk hozzá a dobra erősített heveder elcsomózott végéhez. A szakadt véget már könnyű eltávolítani és a csévélőre illetve a hevederszorítóra erősíteni.
Az új heveder végét alulról előre vetve, a dob alján levő kivezető nyíláson átvezetve kell csomóra kötni, majd fokozatosan, menetenként szorosan a dobra csévélni. Ehhez a heveder végét le kell akasztani a csévélő dobjáról. A heveder redőnydobra csévélése a szűk redőnyszekrény miatt türelemjáték, de máshogy nem végezhető el. Egy hosszú csipesszel, vagy kampós végű huzaldarabbal megkönnyíthető a heveder eligazgatása. A redőny hosszának több mint a felét kell a redőnydobra tekerni, mégpedig szorosan, megcsavarodás nélkül. A heveder alsó, szabad végét a vezetőgörgőn átvetve vezessük le a csévélőig és erősítsük annak kihúzott rögzítő zsinórjára. Szerencsés esetben a szorítósaru megfogta a szakadt hevedert, így könnyű a csévélő zsinórját kihúzni és azt az új hevederre hurkolni.
Ha azonban a szakadt heveder miatt a csévélő dob tekercsrugója lefutott, a fedél leszerelése után a dobot újból fel kell húzni. A szakadt heveder darabját a rögzítő hurokról levéve, a dob elforgatásával lehet előfeszíteni. A zsinórhurkot ki kell vezetni a szorítósarun, és így már könnyű az elcsomózott végű hevederre hurkolni, ami a hevedert automatikusan a csévélő dobjára tekeri. A heveder közben nem csavarodhat meg! Végül a fedelet vissza lehet csavarozni a helyére, és végre újból felhúzhatjuk a redőnyt.
Megjegyezzük, hogy a régi faredőnyöknél a hevedert felhúzott és így rögzített redőnynél előröl kell a dobra erősíteni, majd leengedése után a csévélő felhúzott dobjára fogatva lehet rögzíteni. Ez a műanyaglécekre cserélt faredőnyök régi szerkezetére is érvényes.
Zsinór problémák
Ez a felhúzó rendszer csak annyiban különbözik a hevederestől, hogy itt 6 mm-es szövött műanyagzsinór látja el a heveder funkcióját. Új zsinór többnyire a gyártók tartozék üzleteiben, vagy bemutató termeiben szerezhető be. A redőny gyártójától komplett csévélő és vezetőgörgő is beszerezhető, bár ezek közül csak a görgő cseréjére lehet szükség. A gyakori használat miatt a zsinór erősen megkophat, bár a kivezető görgő előtt a zsinór csavarrugós betétben fut. Viszont a kivezető görgő műanyag, ami megszorulhat a tengelyén, és akkor a zsinór a nehezen forgó görgő palástján meg-megcsúszva mozog, és akár tengelyig bekoptathatja a görgő öblét. Erre a rendellenességre az egyre nehezebben leereszthető redőny figyelmeztet.
A görgőcseréhez teljesen rögzíteni kell a redőnyt, majd a sérült görgő leszerelése után a meglazult húzózsinóron engedjük le a csévélőig. A húzózsinórt teljesen ki kell húzni a csévélőből, majd a dupla hurokból kiszabadított vége felől húzzuk le a régi görgőt, és húzzuk fel rá az újat. A húzózsinórt újból eresszük a csévélőbe, és ezt követően a régi helyére csavarozzuk fel a szilikon olajjal megkent új görgős szerelvényt. Ügyeljünk arra, hogy a bevezető acél spirálrugó vége a görgőtalp fészkébe illeszkedjen.
Ha az előzetes erőltetés miatt a zsinór felülete kiszőrösödött, akkor ajánlatos ezt még elszakadása előtt is kicserélni. E műveletnél a hevedercserénél elmondottak szerint járjunk el, mert a két rendszer alapvetően nem különbözik egymástól.
Hogyan cserélje ki a redőnyautomatát?
Ehhez a feladathoz mindössze egy ollóra, egy öngyújtóra és egy csavarhúzóra (csavarhúzó gépre) lesz szüksége. Már itt az elején le kell szögeznem, hogy a cseréhez nem kell szétszerelnie az automatát.
Először is engedje le a redőnyt, majd húzza ki teljesen agurtnit az automatából úgy, hogy a gurtniba akasztott fémszalagot is húzza ki a gurtnival együtt. Egy-két erőteljes rántás után kijön. Amennyiben az automata rugója még valamennyire fel van húzva célszerű a fémszalagban lévő lyukba tenni egy szeget
vagy csavart, hogy az ne tudjon visszaugrani az automata tokjába. Ezután a gurtnit akassza le a fémszalagról. Most szabadon áll az automata. Csavarozza ki alul és felül a csavarokat. A gurtni nyílása valószínűleg már foszlott, ezért érdemes visszavágni egy ollóval és új nyílást készíteni rajta. Ehhez vágja le a gurtni végét rögtön a régi nyílás után, és az öngyújtó lángjával óvatosan melegítse meg a szálak végét, hogy összeolvadva megakadályozzák a gurtni foszlását.
Ezután hajtson vissza a gurtni végéből nagyjából 2 cm-t, és a kettéhajtás élének a közepén, az élre merőlegesen, hosszanti irányban vágjon be kb. fél cm-t. Így kihajtva 1 cm-es nyílást fog kapni. Ennek a nyílásnak a széleit még finomabban, óvatosabban melegítse meg öngyújtóval. Itt is a foszlás elkerülése a cél. Ha ezzel megvan, az új automata fémszalagjának a végére kell akasztania a gurtnit.
Fontos, hogy mielőtt betenné az új gurtnit, fogja meg legfelül és állítsa egyenesbe, majd a kezét húzza végig rajta, biztosítva ezzel azt, hogy nem lesz megtekeredve és olyan helyzetben kerül bele az automatába, ahogy fent a tárcsánál és a lyuknál van. Aztán fordítsa oldalt a gurtnit, hogy a hosszúkás nyílásával egy vonalban legyen az automata lemeze, majd bujtassa át rajta a
lemez végét.
Ezután fordítsa egyenesbe a gurtnit, ami most már a lemez folytatása és nem esik le róla. Ha jól csinálta, akkor most a lemez fölött van a gurtni vége. Vegye ki az automata fémszalagjából a szeget és engedje bele
a gurtnit az automatába. Az automata kis fémnyelvét fel-le mozgatva engedje, hogy a rugó behúzza redőnygurtnit. Lehet, hogy többször is kell kihúzni és beengedni a gurtnit az automata tokjába. Csavarozza fel az új automatát a helyére.
Ezzel kész is az automatacsere. Már csak le kell ellenőrizni a redőny le és felhúzását és ha megfelelően követte az útmutatást, tökéletesen fog működni az új automatával.
Az ilyen munkákhoz természetesen szükség van némi szakismeretre, műszaki érzékre és főleg türelemre. Viszont elég szép summát takaríthatunk meg általa, mert a mesterek bizony megkérik a szolgáltatásuk árát.
Fontos:
Soha ne tegyen zsírt, olajat a lefutókba, szorulás esetén, szilikon spray-vel be lehet fújni a lefutók belsejét. Télen előfordul, hogy a redőnyléc, záróléc hozzáfagy a párkányhoz. Ebben az esetben várja meg míg kiolvad, máskülönben a műanyag léc szétszakadhat. Ha nagyon fúj a szél, akkor zárja be az ablakokat, ugyanis a lehúzott redőny nem bírja a nagy szélnyomást. Nagy vihar esetén érdemes felhúzni. Semmiképpen se legyen félig leengedett állapotban, mivel a nagy szél kitépheti a műanyag redőny léceket a lefutóból. Melegben érdemes úgy leengedni a redőnyt, hogy a lécek közötti szellőző nyílások is látsszanak így biztosítva van a szellőzés.
Forrás: redonyszalon.hu és ezermester.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése