2012. április 24., kedd

100 millió dollárért adtak el másolt szoftvereket

Az Egyesült Államokban bíróság elé állítanak két férfit, akiket szerzői jogsértésekkel és különböző technológiák illegális kínai exportjával vádoltak meg. Akár 20 év börtönt is kaphatnak. 

A 33 éves Chuan Yan Li és a 35 éves Xiang Li kínai állampolgárok üzemeltették a Crack99.com és más oldalakat, amelyeken keresztül illegálisan másolt programokat értékesítettek. A gyanú szerint összesen több mint 100 millió dollár értékben adtak el másolt alkalmazásokat. Több mint 150 gyártó szoftvereiről készítettek illegális kópiákat -ezt állapította meg az Egyesült Államok Bevándorlási Hivatalának belbiztonsági vizsgálatokat végző részlegének (HSI) munkatársai.

A gyanúsítottak egyikét tavaly júniusban tartóztatták le a Saipanon a HSI ügynökei, míg a másik férfi szökésben van. Az üggyel összefüggésbe hozták az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatalának egyik egykori alkalmazottját is, akit szintén szerzői jogsértésekkel vádolhatnak meg és aki a két kínaitól több mint egymillió dollár értékben vásárolt másolt programokat.

A HSI tájékoztatása szerint a Crack99.com-on olyan illegális kópiákat értékesítettek, amelyeknél a másolásvédelmi rendszereket vagy kijátszották vagy feltörték. A kínálatban több mint 2000 különböző alkalmazás szerepelt, s ezeket a kereskedelmi árakhoz képest jóval olcsóbban szerezhették be a felhasználók. A honlapon egy másolt szoftverért 20 és 1200 dollár közötti összeget kértek, miközben a valóságban egy legális licenc ára több száz dollártól több mint egymillió dollárig terjed.

A gyanúsítottak egyike 2008 áprilisa és 2011 júniusa között több mint 500 szerzői jog által védett művet adott el 325 ügyfélnek. A vásárlók az Egyesült Államokból és további 60 országból származtak. A két férfi akár 20 év letöltendő börtönbüntetést és 500 000 dollár pénzbüntetést kaphat, míg a másik alternatíva, hogy az okozott kár kétszeresét kell kifizetniük.
forras:sg.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése