2012. április 11., szerda

Közösségi oldal létrehozása



Gondolom sokak fejében megfordult, hogy a saját cégük, vállalkozásuk, rendezvényük, miegymás köré kellene egy internetes közösséget építeni, de eleve halottnak gondolják az ötletet, mivel túlságosan drágának és bonyolultnak találják az egészet. Írásomban megpróbáltam összeszedni azokat a lehetőségeket, amelyekkel könnyedén, persze némi technikai tudást feltételezve, olcsón (egyes esetekben akár ingyen is) lehet nekünk is saját közösségi oldalunk.
A cikk folytatódik.....


Kezdjük mindjárt a legegyszerűbbel, a Ning-el. A Ning az elsők között hozta létre közösség építő szolgáltatását. Segítségével percek alatt összedobhatunk egy közösségi oldalt, rengeteg beállítást konfigurálhatunk, egy sablongalériából pedig ki is választhatjuk a számunkra legmegfelelőbb kinézetet. Ráadásul már egyre szélesebb körben támogatja a magyar nyelvet is.

Segítségével gombamód szaporodnak a közösségi oldalak világszerte, jelenleg több mint 1,3 millió üzemel a Ning szerverein.

Azonban az előnyök mellett nyilván vannak hátrányok is. Ha jobban belemélyedünk a dolgokba, rájöhetünk, hogy itt sincs minden ingyen. Havi díjat kell fizetnünk ha nem akarunk, vagy ha saját hirdetéseket akarunk elhelyezni az oldalunkon, saját domain név alatt akarjuk tudni, stb. Aki tehát komolyabban össze szeretné kapcsolni a márkáját a közösségével, annak összességében mélyen bele kell nyúlnia a zsebébe. 

Összességében elmondható, hogy aki egyszerűen, gyorsan és persze ingyen szeretne saját közösséget teremteni, annak csak ajánlani tudom a Ning-et, aki viszont egy olyan rendszert szeretne, ami részletesebben konfigurálható, az egy kicsit olvasson tovább.
Az Elgg egy röpke év alatt, egy kifejezetten oktatási célra kifejlesztett kis CMS-ből, az egyik legdinamikusabban növekvő közösségi (open source) CMS lett. Az Elgg-nél a kezdetektől fogva szem előtt tartották a közösségi web igényeit. Alapvetően minden funkció megtalálható, ami egy sikeres közösségi oldalhoz kell, ugyanakkor a dinamikusan növekvő kiegészítők listájából további extra funkciókkal is bővíthetjük oldaunkat. Számos ingyenes és fizetős sablont találhatunk, ha a kinézetét szeretnénk átszabni és már a magyar nyelvet is támogatja.
Hátránya, hogy lényegesen több technikai felkészülést igényel, ha mi magunk akarjuk csinálni. Meg kell említenünk, hogy messze nincs még úgy elterjedve, mind a többi klasszikus CMS (Joomla, Drupal, Wordpress), viszont nagy előnye, hogy ezt a rendszert kifejezetten a közösségi webre tervezték. Még biztosan hallani fogunk felőle.
A Joomla a világ egyik legelterjedtebb ingyenes CMS-e. Rengeteg kiegészítő készült hozzá, természetesen olyanok is, amelyek egy közösségi oldalt varázsolnak a meglévő oldalunkból. Ezek közül emelném ki az JomSocioal-t. A JomSocial-al a meglévő Joomla alapú oldalunkat közösségi funkciókkal láthatjuk el. Nagy előnye, hogy a már meglévő oldalunkba integrálhatjuk, így nem kell külön oldalra küldenünk a látogatóinkat. Természeteses tartalmazza a legtöbb közösségi oldal funkcióit (videomegosztás, csoportok, facebook connectet) Hátránya, hogy fizetni kell érte (az indiai programozóknak is meg kell élniük valamiből)

Drupal
A Drupal alapvetően egy klasszikus CMS rendszer, azonban a hozzá készített ingyenes kiegészítőkkel (és persze egy kis technikai rálátással) könnyedén egy jó közösségi site-ot faraghatunk belőle. Egy lelkes Drupal-fan összeállított egy e-book-ot, (sajna nem ingyen) hogy hogyan varázsolhatunk egy komplett közösségi oldalt a CMS-el. Ezen túl rengeteg rengetek külföldi is magyar nyelvű forrást is találhatunk a témában.
Természetesen a lista nem komplett, és biztos léteznek még olyan olcsó és egyszerű technikák, amikkel közösségi oldalakat teremthetünk magunknak. Én ezeket találtam. Ha lennének még ötletek, azokat szívesen várom a kommentekben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése